La importància de l’autocura i el benestar des de la Neurociència

Marga Jordana Boneta. Psicòloga Especialista en Psicologia Clínica.

Captura

Per què és important l’autocura i el benestar

Cada un de nosaltres tenim una manera particular de reaccionar i enfrontar-nos a les situacions quotidianes que ens impacten a nivell emocional. I això depèn de la nostra història de vida i del sentit i significat que atribuïm a allò que estem vivint i sentint.

D’una manera o altra, tots estem afectats, en major o menor mesura, per situacions que fan que ens sentim vulnerables, sols, insegurs, que ens envaeixen pensaments pertorbadors, o ansiosos , etc.

Que ens sentim més o menys afectats per les situacions desagradables i/o difícils de la vida depèn, entre altres aspectes, de:

  • El nostre estil de personalitat
  • La nostra capacitat per manejar l’estrès i la incertesa
  • Els nostres recursos i resiliència

Segons l’estil i l’actitud de cadascú, acceptem amb més o menys dificultat la realitat, la vivim amb més o menys intensitat i angoixa, o ens envaeix la tristesa, la por , la ràbia o la impotència.

Tens més informació sobre emocions a l’article Teoria evolutiva de les emocions

La nostra capacitat de adaptació és un element fonamental per encarar i enfrontar les situacions complexes i/o doloroses de la nostra vida.

Hem de ser capaços d’afrontar, digerir i elaborar tot allò que ens està tocant viure a les diferents etapes de la nostra vida. En concret, la nostra capacitat de reubicació de rutines, hàbits i rituals facilita que ens puguem adaptar amb més o menys facilitat. Per contra, la resistència als canvis fa que les situacions desagradables i/o dures ens siguin molt més difícils d’encaixar.

Per això, és essencial l’autocura i posar especial atenció en el nostre benestar, entès en un sentit ampli: benestar físic, emocional i espiritual.

Captura

Investigacions sobre autocura i benestar

La Dra. Koncha Pinós-Pey i el Dr. Richard Davidson han realitzat investigacions sobre el benestar dins del camp de la neurociència afectiva.

Segons el Dr . Richard Davidson, la neurociència afectiva és «l’estudi dels mecanismes cerebrals subjacents a l’emoció i la regulació de l’emoció. Com que l’emoció és clau per al benestar, l’estudi de les bases neurals de l’emoció és fonamental per comprendre com podem cultivar el benestar i l’alleujament del patiment».

Tots dos investigadors parlen sobre els components de la neurociència del benestar, que es consideren els 5 pilars del benestar:

  1. Atenció / consciència
  2. Connexió / connectivitat
  3. Resiliència
  4. Perspectiva positiva

¡Comparta esta historia, elija su plataforma!